Przepis na ten sernik dostałam od Irène. Z sernikami jak wiadomo jest tak, że są kapryśne. Niełatwo znaleźć przepis dobry i wychodzący niezależnie od dnia i pogody. Nie wiem, czy ten sernik wychodzi zawsze i każdemu, ale robiłam go pierwszy raz i wyszedł idealnie. Polecam :)
Ciasto:
25 dag mąki
25 dag margaryny
2 łyżki kakao
10 dag cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
75 dag sera (krówka)
5 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto, wyłożyć na dno tortownicy i boki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać zmielony ser i budyń. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wykładamy na podpieczony spód. Piec 40 min. w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz