niedziela, 21 października 2012

Ciasto czekoladowe - idealne

Niby nic takiego - ot, zwykłe ciasto czekoladowe. Bez żadnych wymyślnych dodatków. I pewnie dlatego takie pyszne. Polecam, bo ciasto jest wspaniale czekoladowe i wilgotne. A gdy dodać do tego polewę, to... po prostu poezja. Przepis mam z książki Joanny Krzyżanek Cecylka Knedelek i fabryka czekoladek. Podaję z moimi małymi zmianami.


Składniki:
200 g czekolady (u mnie 150 g deserowej i 50 g mlecznej)
250 g margaryny
5 jajek
150 g cukru
szklanka mąki (plus minus 200 g)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowe 50 g czekolady na polewę (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Miękką margarynę ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz przestudzoną czekoladę. Miksować chwilę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie tortownica) i piec 40 min. w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować polewą...

2 komentarze:

  1. Oj, przypomniałaś mi o moim ukochanym cieście, czyli - murzynku. Wychodzi zawsze, wszędzie i każdemu :))) I wygląda dokładnie jak Twoje- czyli przeeeeeepysznie :) Przepis zdradzam tylko na priva:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto wygląda jak murzynek, ale murzynkiem nie jest. Nie zmienia to faktu, że jest pyszne. Murzynka uwielbiam, więc o przepis uśmiechnę się do Ciebie na priva. :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...