poniedziałek, 18 lutego 2013

Babka z majonezem - przepis nr 3

Babka majonezowa, to jedna z moich ulubionych. Kawałek ciepłego jeszcze ciasta jest tym, czego można sobie życzyć do przedpołudniowej herbatki (ale do popołudniowej też). Nie ma się więc czemu dziwić, że po wypróbowaniu dwóch idealnych przepisów na tę babeczkę (które można znaleźć tutaj i tutaj), skusiłam się na trzeci przepis. Wiadomo, wielkiej różnicy być nie może, ale próbować warto.
Oczywiście, polecam, bo - ciasto jest wspaniałe! A przepis znalazłam tutaj.



 Składniki:

4 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
250 ml majonezu
olejek cytrynowy

W jednej misce ubić żółtka z cukrem, a w drugiej białka (na sztywno). Do ubitych żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać. Do masy dodawać po łyżce majonezu i mieszanki suchych składników, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodać kilka kropli olejku. Piec ok 60 min. w temp. 170 stopni (ale polecam test suchego patyczka).

5 komentarzy:

  1. Ze zdziwienia prawie brakło mi słów ;) Jak to - że majonez do babki, że z cukrem?! Na początku trochę mnie to odrzuciło, ale zaraz potem - zaciekawiło i chyba kiedyś odważę się spróbować. Możesz mnie jakoś przekonać? Jakoś konkretniej określić jej smak? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje dosyć podobnie jak babka piaskowa i ma podobną strukturę :) Majonezu naprawdę nie czuć. Jak dla mnie - ma same plusy. Robi się ją błyskawicznie, a potem to pozostaje tylko jeść... mniam! Spróbuj, bo warto. Jeśli odrzuca Cię 250 ml majonezu, w jednym z wcześniejszych przepisów (linki w nawiasach) dodaje się tylko 3 łyżki.
      Kiedy pierwszy raz jadłam taką babkę, nie mogłam uwierzyć, że jest w niej majonez :))

      Usuń
  2. Paszkwil Brodnicki i Karol Obraza18 lutego 2013 20:07

    Eeeeeeeeee, ale to bez sera jest - niedobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można serem posmarować i problem się rozwiąże

      Usuń
  3. Myślę, że ciasto DA się ZJEŚĆ :-D. W końcu majonez to głównie olej, do tego musi być żółtko, odrobina cukru, soli i soku z cytryny - więc wszystko pasuje do ciasta. Ewentualny minimalny dodatek musztardy nie będzie w cieście żadną przeszkodą :-).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...