Ciasto:
1 cukier wanilinowy,
500 g mąki pszennej,
40 g drożdży,
4 łyżki cukru,
100 g stopionego masła,
1/2 szklanki podgrzanego mleka,
2 jajka,
1 żółtko,
szczypta soli,
Krem:
2 Budynie o smaku waniliowym (u mnie budyń na 750 ml mleka),
3 szklanki mleka (u mnie 2),
100 g rodzynek,
Przygotować nadzienie: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka (u mnie to był duży budyń ugotowany w 500 ml). Ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka. Wsypać resztę cukru i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min.). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, posypać rodzynkami, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, pozostawić do napuszenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować.
Czegoś takiego szukałam :-).
OdpowiedzUsuńJedno pytanie - czy do budyniu nie dodaje się cukruuuu??? Bo nie chciałabym się naciąć. Pozdrawiam :-)
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu - to już zależy, jaki kto ma - ten z cukrem, czy bez :))
Usuń