Zdjęcia słabe, ale jakie mogą być, gdy się je robi o 21 i na szybko, bo zapiekanka stygnie?
Sam przepis pochodzi z jakiejś gazety, ale... nie podam tytułu, bo nie wiem.
Składniki:
2 woreczki ryżu,
mały słoik majonezu,
ketchup,
żółty ser (u mnie ok 20 dag),
2 filety z kurczaka,
2 cebule,
1/2 opakowania przyprawy gyros,
kilka ogórków konserwowych,
czerwona papryka
Ryż gotujemy, ale kilka minut krócej niż zaleca producent (ryż będzie jeszcze zapiekany), a następnie wykładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Smarujemy majonezem (pół słoiczka), ketchupem i posypujemy 1/3 startego sera. Cebulkę szatkujemy, a filety kroimy w dość dużą kostkę i wcieramy w nie przyprawę. Następnie na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i dodajemy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso jest gotowe, układamy je w naczyniu i posypujemy 1/3 sera. Ogórki kroimy w plasterki i razem z pokrojoną papryką układamy na serze. Ponownie smarujemy majonezem, ketchupem i posypujemy resztą sera. Zapiekamy ok. 30 minut w 170 stopniach.
Naprawdę pyszne! Mniam!
Właśnie dziś zrobię na obiad bo wygląda świetnie....
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam...zjadłam i szczerze polecam naprawdę pyszne..:-) dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się sprawdził :)
OdpowiedzUsuńmniam:) az by sie chcialo siegnac w monitor i zjesc:)
OdpowiedzUsuńa smak naprawdę pyszny... zachęcam do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, już wyobrażam sobie zapach i smak... Uwielbiam gyros od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńCzas chyba nadchodzi :-)
Polecam naprawdę szczerze, zwłaszcza jeśli lubisz smak gyros. Dzisiaj mam plan zrobić zapiekankę bardzo podobną do tej...
Usuń