niedziela, 25 listopada 2012

Sernik klasyczny

Kiedy znalazłam mój idealny przepis na sernik, przestałam eksperymentować i szukać nowych inspiracji. Ale tym razem postanowiłam zaryzykować. Ryzyko było właściwie minimalne, bo korzystałam z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku, a tam można znaleźć przepisy sprawdzone i pyszne. Na serniki już się tak nie rzucam jak kiedyś, ale na ten z wielką chęcią się skusiłam. Polecam!
Przepis z drobnymi zmianami.






Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
100 g masła
1 łyżka mleka
1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)

Masa serowa:
230 ml śmietany 30%
1 kg tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie z dodatkiem 100 g masła lub gotowy zmielony ser "z wiaderka"
6 jajek, oddzielone żółtka od białek
1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego (na sernik z aromatem wanilii) lub 5 płaskich łyżek stołowych (50 g) mąki ziemniaczanej (na sernik o neutralnym smaku)

Niewielka forma kwadratowa

Spód: Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy oraz boki - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Masa serowa: Śmietanę wymieszać z twarogiem sernikowym.Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując (na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać po około 2 - 3 łyżki masy serowej, na zmianę z mąką ziemniaczaną lub sypkim budyniem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, do ubitej piany, stopniowo dodawać po łyżce pozostały cukier puder (1/4 szklanki) cały czas ubijając. Białka delikatnie połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na ostudzony spód (może być lekko ciepły), wyrównać powierzchnię.

Pieczenie: Na formie położyć luźno papier do pieczenia, tak aby nie dotykał on do masy serowej i nie przykrywał całkowicie formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową kratkę. Zamknąć piekarnik, zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec sernik przez 50 minut, pod przykryciem z papieru.
Po zakończeniu pieczenia, nie otwierać piekarnika, zostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Następnie stopniowo otwierając drzwiczki, studzić sernik. Wyjąć na kratkę i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz dopiero po całkowitym ostudzeniu i bez przykrycia wstawić do lodówki na całą noc.

4 komentarze:

  1. zajadle zjadliwy25 listopada 2012 19:26

    po pierwsze:
    wiórki - NIEKONIECZNIE!
    po drugie:
    spód - ZBĘDNY!

    no i wtedy otrzymujemy sernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no proszę - oto najprostszy przepis na sernik!

      Usuń
  2. o! czy to jest ten sernik, co przeszedł mi kole nosa????!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...