Składniki na spód: 150 g pokruszonych biszkoptów, 100 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową: 500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu, 200 g cukru, sok z połowy cytryny, otarta skórka z połowy cytryny, 20 g żelatyny, 1/2 szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny), 150 g jogurtu naturalnego, 300 ml śmietany kremówki
Składniki na polewę: 150 g konfitury wiśniowej, łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy. Zmiksować twaróg, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować sos: konfiturę rozgrzać w garnuszku, dodać ok 100 ml wody, kiedy się zagotuje rozprowadzić łyżeczką mąki ziemniaczanej (wymieszanej z wodą). Ostudzić. Letnim sosem polać sernik.
Kusisz! Wygląda niesamowicie smakowicie
OdpowiedzUsuńKuszę, bo deserek naprawdę wyśmienity! Polecam! :)
Usuń