sobota, 4 sierpnia 2012

Strogonow Ilonki

Zastanawia mnie fakt, że często potrawy, które robię po raz pierwszy udają się doskonale, ale z powtórkami różnie bywa. Tego Strogonowa robiłam póki co jeden raz, ale wyszedł tak dobry, że aż się boję gotować go po raz drugi... Przede wszystkim - wymaga i oczekuje wiele cierpliwości, pilnowania i doglądania. I podejrzewam, że dlatego porcja, która wychodzi z przepisu wystarcza na tydzień :D Ale czego człowiek nie robi, by dogodzić podniebieniom ;-)
Polecam, bo gulasz wychodzi przepyszny, a wołowina rozpuszcza się w ustach :)


Składniki:
80 dag młodej wołowiny 
30 dag pieczarek
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
2 łyżki mąki
3 szklanki bulionu warzywnego
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki pikantnego ketchupu
szklanka oliwy
0,5 szklanki kremówki
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
łyżeczka imbiru
łyżeczka cukru
pół ostrej papryki

Mięso pokroić w paski 5x1cm. Wrzucić na gorącą oliwę i obsmażyć na brązowy kolor. Do mięsa wlać część bulionu i zasypać mąką. Całość przełożyć do głębszego rondla i dusić. Na oliwie obsmażyć pieczarki i przełożyć do mięsa. Pokroić cebulę i zeszklić razem z czosnkiem na oliwie. Całość przełożyć do duszącego się mięsa, wymieszać. Dodać resztę bulionu. Dusić około godziny. Do miękkiego mięsa dodać przecier pomidorowy, ketchup, paprykę i ocet jabłkowy, wymieszać. Do śmietany wlać 2 łyżki sosu, wymieszać i zalać mięso. 
Podawać (u mnie z ziemniakami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...