Składniki:
80 dag młodej wołowiny
30 dag pieczarek
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
2 łyżki mąki
3 szklanki bulionu warzywnego
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki pikantnego ketchupu
szklanka oliwy
0,5 szklanki kremówki
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
łyżeczka imbiru
łyżeczka cukru
pół ostrej papryki
Mięso pokroić w paski 5x1cm. Wrzucić na gorącą oliwę i obsmażyć na brązowy kolor. Do mięsa wlać część bulionu i zasypać mąką. Całość przełożyć do głębszego rondla i dusić. Na oliwie obsmażyć pieczarki i przełożyć do mięsa. Pokroić cebulę i zeszklić razem z czosnkiem na oliwie. Całość przełożyć do duszącego się mięsa, wymieszać. Dodać resztę bulionu. Dusić około godziny. Do miękkiego mięsa dodać przecier pomidorowy, ketchup, paprykę i ocet jabłkowy, wymieszać. Do śmietany wlać 2 łyżki sosu, wymieszać i zalać mięso.
Podawać (u mnie z ziemniakami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz