środa, 29 sierpnia 2012

Leczo z cukinią

Dostaliśmy cukinię. Ogromną. Starczyła na trzy obiady. Ponieważ chciałam wypróbować jakiś nowy przepis, zdecydowałam się na leczo. Pomysł można znaleźć tutaj. Trochę się bałam, że brak dokładnych proporcji spowoduje, że leczo się nie uda, ale nie. Jeśli chodzi o moje podniebienie - leczo było wyborne. Naprawdę polecam!




Składniki:
papryka (u mnie 3: zielona, czerwona, żółta)
pomidory
cukinia
cebula
kiełbasa
pieprz

Warzywa i kiełbasę pokroić w kostkę. Do garnka włożyć cukinię, pomidory i dusić na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać pozostałe warzywa. Cebulkę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać kiełbaskę, chwilę smażyć i całość dodać do warzyw. Dusić przez następne 30-40 minut. Doprawić pieprzem i zajadać ze smakiem.


7 komentarzy:

  1. kuchcik najlepszego leczo na świecie29 sierpnia 2012 10:29

    Nawet na zdjęciu widać,że jak na leczo,to zbyt słabo doprawione

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakich przypraw brakuje?

      Usuń
    2. Wyczuć smak wzrokiem? Podziwiam :D Ja ze swojej strony polecam dodanie cukinii po kwadransie duszenia papryki - cukinia nie rozgotowuje się.

      Monsieur B.

      Usuń
    3. To przesyłam dwie megaśne :D z działki

      Monsieur B.

      Usuń
  2. Ja, kiedy mam cukinię, nadziewam ją mięsem mielonym i robię zapiekankę. Nawet dobra. Zrobiłam też raz placki z cukinii, ale nie były smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placków nie chciało mi się robić, ale pokrojoną na plastry cukinię, zanurzoną w jajku i tartej bułce (wcześniej lekko przyprawioną) usmażyłam. Było smaczne. Polecam też ciasto z cukinii. Mniam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...