Dostaliśmy cukinię. Ogromną. Starczyła na trzy obiady. Ponieważ chciałam wypróbować jakiś nowy przepis, zdecydowałam się na leczo. Pomysł można znaleźć tutaj. Trochę się bałam, że brak dokładnych proporcji spowoduje, że leczo się nie uda, ale nie. Jeśli chodzi o moje podniebienie - leczo było wyborne. Naprawdę polecam!
Składniki:
papryka (u mnie 3: zielona, czerwona, żółta)
pomidory
cukinia
cebula
kiełbasa
pieprz
Warzywa i kiełbasę pokroić w kostkę. Do garnka włożyć cukinię, pomidory i dusić na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać pozostałe warzywa. Cebulkę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać kiełbaskę, chwilę smażyć i całość dodać do warzyw. Dusić przez następne 30-40 minut. Doprawić pieprzem i zajadać ze smakiem.
Nawet na zdjęciu widać,że jak na leczo,to zbyt słabo doprawione
OdpowiedzUsuńA jakich przypraw brakuje?
UsuńWyczuć smak wzrokiem? Podziwiam :D Ja ze swojej strony polecam dodanie cukinii po kwadransie duszenia papryki - cukinia nie rozgotowuje się.
UsuńMonsieur B.
Ino cukinii brak :D
UsuńTo przesyłam dwie megaśne :D z działki
UsuńMonsieur B.
Ja, kiedy mam cukinię, nadziewam ją mięsem mielonym i robię zapiekankę. Nawet dobra. Zrobiłam też raz placki z cukinii, ale nie były smaczne :)
OdpowiedzUsuńPlacków nie chciało mi się robić, ale pokrojoną na plastry cukinię, zanurzoną w jajku i tartej bułce (wcześniej lekko przyprawioną) usmażyłam. Było smaczne. Polecam też ciasto z cukinii. Mniam
Usuń