niedziela, 6 maja 2012

Placuszki na kwaśnej śmietanie

Koniec długiego majowego weekendu, koniec obżarstwa, koniec leniuchowania. Przez ostatnie dni jadłam dużo i pysznie. Dziś jeden z przepisów - placuszki na kwaśnej śmietanie. Można je przygotować na śniadanie, jak dla mnie - mogą być na obiad, lub po prostu zjeść jak przekąskę. Pyszne! W przepisie dorotus robiła je z rabarbarem i cynamonem. U mnie - z bananem i jabłkiem. Polecam!



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (będą równie dobre z jogurtem, kefirem lub maślanką)
pół szklanki mleka
2 jajka
1 banan, 1 duże jabłko pokrojone w kostkę

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cukrem. Kwaśną śmietanę wymieszać z mlekiem i rozmąconymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, żeby nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać owoce, wymieszać łyżką.
Nabierać łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zrumienienia.
Podawać oprószone z cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Myślę, że to danie pozwoli mi godnie przetrwać Środę Popielcową, wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melduję się po wykonaniu zadania - placuszki upieczone, spożyte, wszelki ślad po nich zaginął! PYCHA! Koniecznie z bananem i jabłkiem. Przepis zachowuję :-)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że zwolenników przybywa. W pełni podzielam Twoje zdanie :D Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mam nadzieję, że nie będziesz mi miała za złe, że przepis opublikuję na swoim blogu? Oczywiście, podam link do Twojego przepisu. Tego nie można zaprzepaścić, muszę zostawić go potomnym :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile placuszków wychodzi z jednej porcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, trudno powiedzieć. Zależy to tego jak duże placuszki się smaży. U mnie placuszki są niewielkie, ale nigdy ich nie liczyłam. Całość mieści się w średnim podłużnym naczyniu żaroodpornym.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...