niedziela, 22 stycznia 2012

Gofry "dwójkowe"

Uwielbiam gofry! Zresztą, nie tylko ja :) Uwielbiam takie chrupiące, pachnące, które przypominają mi te jadane w dzieciństwie... Mniam! Mam sprawdzony przepis właśnie na takie, który znajdziecie tutaj, ale postanowiliśmy wypróbować coś nowego. Inspiracji dostarczyła nam strona Kotlet.tv i ten przepis. Polecam!



Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
6 łyżek oleju
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając puder. Do żółtek dodać mąkę, olej, mleko, proszek do pieczenia i zmiksować, dodać pianę i delikatnie wymieszać.Nagrzaną gofrownicę posmarować olejem (gofry będą łatwiej odchodzić) i smażyć gofry. Układać na ażurowej podkładce, żeby nie zrobiły się gumowe ;-))) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...