poniedziałek, 2 stycznia 2012

Wafle czekoladowe

Domyślam się, że po świętach i po Sylwestrze wszyscy mają dosyć słodkości co najmniej na... kilka dni? :) Lubię domowe wafelki, ale nie lubię, gdy trzeba poświęcać im dużo czasu. Cenię przepisy szybkie i proste. Ten przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych ostatnio stron o gotowaniu - KotletTV. Wafelki robi się błyskawicznie, są pyszne i - co może dla niektórych ważne (dla mnie tak) - wafelki zachowują swą "wafelkowatość" i nie robią się gumowe. Polecam. Podaję proporcje takie jak w oryginale. 


Składniki:
paczka wafli
ok. 250 g masła roślinnego lub masła
1 szklanka cukru [dałam 3/4 szklanki - przyp. B]
3-4 łyżki kakao
2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku [u mnie kasza - B.]

Masło roślinne rozpuścić w rondelku, dodać cukier i jak się rozpuści - kakao. Ogień na palniku musi być bardzo mały. Dodać kaszę i wymieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by masa przestygła (nie może być gorąca, ale ciepłą można już smarować wafle). Przygotować 5 wafli kwadratowych lub 6 okrągłych [i tu proszę się trzymać tych proporcji, bo inaczej masa nie będzie trzymać - B.] i smarować masą. Przycisnąć deseczką i odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Pokroić i zajadać się.

4 komentarze:

  1. niestety B., ale (sama tego chcialaś!!!:) musze Twoim waflom wytknąć jedną poważną wadę MIANOWICIE, w miarę ich wcinania, chrupania, pałaszowania, pochłaniania … wzrasta łaknienie (a na talerzu – ku udręce wcinającego, chrupiącego, pałaszującego …. - wafli nie przybywa:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wiem, co masz na myśli - bo mam takie samo odczucie;
    wymyśliłam więc, że następnym razem zrobię je z podwójnej porcji... mniam! może wtedy dla każdego będzie po kawałku?

    OdpowiedzUsuń
  3. "...dla każdego będzie po kawałku" zaprawde brzmi bardzo skromnie i wróży nienasycenie:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. hm... jeśli liczyć do każdego po całej porcji, to musiałabym zrobić co najmniej cztery... :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...