środa, 21 marca 2012

Ciasto ucierane z owocami

Wiosna zaczęła się już wczoraj, więc to najlepszy czas na rozpoczęcie sezonu ciast owocowych. Co prawda, moje owoce nie świeże a z mrożonki, ale mimo wszystko, nie zmienia to faktu, że ciasto...mmm... pyszne. Przepis mam z Moich wypieków.


Składniki:
200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce. Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.

Kruszonka:
150 g mąki
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Posypać ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...