poniedziałek, 5 marca 2012

Ciasto czekoladowe

Pyszne, wilgotne ciasto pieczone w formie keksowej, które przypomina popularnego murzynka, chociaż nim nie jest. Przepis mam stąd, wprowadziłam małe zmiany. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka chwil, więc polecam zwłaszcza wtedy, gdy goście czekają za progiem :) Podaję z moimi zmianami.


Składniki:
230 g cukru
220 g mąki
2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia
8 płaskich łyżek kakao
1 łyżeczka sody
50 ml oleju
200 g kwaśnej śmietany
70 ml wody
2 jajka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem. W jednej misce wymieszać składniki suche (cukier, mąkę, proszek, sodę, kakao), w drugiej mokre (jajka - roztrzepane, śmietanę, olej). Połączyć suche składniki z mokrymi, dolać wodę i krótko mieszać. Wylać ciasto do foremki i piec 35-45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto na 10 minut w foremce. Ciasto można polać polewą czekoladową (przyznam, że nie zdążyłam tego zrobić).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...