środa, 28 marca 2012

Babka majonezowa

Człowiek na urlopie prowadzi zupełnie inny tryb życia. W południe musi być dobra herbatka, a do herbatki kawałek jakiegoś ciacha. Już nie tak ważne jakiego - ważne, żeby było. A że został mi majonez po sałatce warzywnej, wpadłam na pomysł zrobienia babki majonezowej. Przepis znalazłam tutaj. Mniam! Palce lizać. Daję słowo, że gdyby nie to, że obiad był za pasem, zjadłabym sama co najmniej pół keksówki... Polecam!



Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
3 łyżki majonezu
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę.Ubijając dodawać kolejno: cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Na końcu dodać majonez i wymieszać. Ciasto wlać do foremki i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

To kolejny kawałek, któremu nie mogłam się oprzeć. W tle Puchatek i Prosiaczek.
Towarzyszą mi codziennie przy herbatce :)


3 komentarze:

  1. mniejsza o tę babkę, ale jak powiada miś: "ktoś pił z mojego kubeczka"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz ja piję z tego kubeczka, polubiłam go i nie oddam

      Usuń
  2. aha
    a z tej hałastry najnormalniejszy jest tygrysek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...