wtorek, 27 listopada 2012

Lamingtony

Robiłam je tak dawno, że już nawet nie pamiętam. Przepis cały czas czekał na publikację. Teraz nadszedł ten moment :) Zastanawiałam się, co takiego może być w biszkopcie maczanym w polewie kakaowej, że wszyscy się tym zachwycają. Ale ciastka są naprawdę wspaniałe. Prosta rzecz, a cieszy. Wykorzystałam swój przepis na biszkopt, a polewę zaczerpnęłam stąd. Polecam!





Biszkopt:
4 duże jaja (lub 5 małych)
cukier waniliowy
1 szklanka mąki (niepełna)
2 budynie (smak według uznania - u mnie waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać w misce przez 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodawać cukier i miksować 5 minut. Po tym czasie dodać żółtka i miksować 2 minuty. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blaszkę i piec 20-25 minut w 180 stopniach (na złoty kolor). 

Polewa:
750 g cukru pudru
90 g kakao
70 g masła, pokrojonego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 ml wrzącej wody
250 g wiórków kokosowych

Do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać masło, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 - 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki (w razie potrzeby dodać trochę więcej wrzącej wody). Im bardziej rozrzedzony będzie lukier tym głębiej wsiąknie w biszkopty.

Biszkopt pokroić na niewielkie kwadraty. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać biszkopty w lukrze za pomocą dwóch widelców. Obtaczać w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.





6 komentarzy:

  1. Mniam! Przepraszam, ale musiałem podkraść dwie kosteczki ze zdjęcia :x:D

    Monsieur B.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesmacznie wyglądają, przepis brzmi dośc prosto... próbujemy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie tylko brzmi :) Jest prosty, tylko wymaga trochę cierpliwości. Ale opłaca się; polecam gorąco!

      Usuń
  3. Myślałam, że dłużej poczytam, ale przepraszam bardzo - jestem zbyt wrażliwa! Muszę iść zrobić sobie kawkę i coś przetrącić, bo spokoju nie zaznam... :-D , takie to smakowite! Jak ochłonę, to też popełnię owe lamingtony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...