Składniki:
500 g mąki
40 g drożdży
250 ml śmietany
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
80 g masła
wanilia
skórka cytrynowa (pominęłam)
sól
powidła
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder lub lukier
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać śmietaną, mąkę, żółtka, jajko, roztopione i przestudzone masło, startą wanilię (zastąpiłam ekstraktem waniliowym), skórkę cytrynową i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na okręgi o grubości 0,5 cm i wykrawać trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć pół łyżeczki powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polukrować lub posypać pudrem.
Przepis mam z mojej ulubionej książki kucharskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz