Tłusty czwartek już za nami. Po pączkach zostało ledwo wspomnienie, ale są białka :) Proponuję więc przepis, dzięki któremu białka się nie zmarnują, a szybko i łatwo na stole znajdzie się pyszne ciasto. Pamiętam je z dzieciństwa, bo bardzo je lubiłam. I lubię do dziś. Przepis mam ze strony Kotlet.TV, którą bardzo polecam!
Składniki:
1/2 kostki margaryny,
1 szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka suchego maku,
1 szklanka białek,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
cukier puder
sok z 1 cytryny
Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywno. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać całość. Wyłożyć do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i piec ok. 30 minut w 200 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Kiedy ciasto przestygnie można polać lukrem (cukier puder ukręcić z sokiem z cytryny). Mniam!
Wygląda apetycznie. Podzielisz się ? Przepis już zapisany :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZostał już tylko jeden kawałek, ale chętnie poczęstuję :)
Usuń