niedziela, 19 lutego 2012

Piegusek

Tłusty czwartek już za nami. Po pączkach zostało ledwo wspomnienie, ale są białka :) Proponuję więc przepis, dzięki któremu białka się nie zmarnują, a szybko i łatwo na stole znajdzie się pyszne ciasto. Pamiętam je z dzieciństwa, bo bardzo je lubiłam. I lubię do dziś. Przepis mam ze strony Kotlet.TV, którą bardzo polecam!


Składniki:
1/2 kostki margaryny,
1 szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka suchego maku,
1 szklanka białek,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
cukier puder
sok z 1 cytryny

Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywno. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać całość. Wyłożyć do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i  piec ok. 30 minut w 200 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Kiedy ciasto przestygnie można polać lukrem (cukier puder ukręcić z sokiem z cytryny). Mniam!

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Podzielisz się ? Przepis już zapisany :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Został już tylko jeden kawałek, ale chętnie poczęstuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...