W blokach startowych... |
4 średnie golonki,
3 kostki bulionu warzywnego,
500 g włoszczyzny (2 pietruszki, 2 marchewki, pół pora, kawałek selera)
2 cebule,
3 łyżki smalcu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
100 ml piwa,
3 ziarna ziele angielskiego,
2 liście laurowe,
3 ziarna pieprzu
Warzywa oczyścić, pokroić w słupki. Golonki wyczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zrumienić je na smalcu. Posmarować koncentratem pomidorowym, skropić piwem i podsmażyć (aż nabiorą ładnego brązowego koloru). Przełożyć do dużego garnka. Dodać kostki bulionowe, warzywa i przyprawy. Zalać gorącą wodą (tak, aby mięso i warzywa były przykryte). Dusić do miękkości na wolnym ogniu (ok. 2 godziny).
by się wszamało
OdpowiedzUsuńprzecież się wszamało :P
Usuńnie umie gotować, kto nigdy nie przygotował flaczków (dla mnie)
OdpowiedzUsuńzrobiłam golonkę; flaków (fuj!) gotować nie będę; rzekłam :P
Usuńto zamilcz na wieki (lub do czasu przyrządzenia stosownej potrawy)
OdpowiedzUsuń