niedziela, 28 sierpnia 2011

Rożki piwne

Już od dawna szykowałam się do wypróbowania tego przepisu. Byłam ciekawa, jak się sprawdzi piwo i jak w efekcie będą smakowały te ciasteczka. A że nadarzyła się okazja - wycieczka rowerowa - rożki piwne trafiły jako przekąska piknikowa. Wyszły naprawdę smaczne! Nie wiem tylko, dlaczego w przepisie napisano, że piecze się je 60 minut! U mnie było to ok. 20-25 minut (maksymalnie). Polecam!


Składniki:
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki piwa,
kostka margaryny,
słoiczek twardej marmolady

Margarynę (dobrze schłodzoną) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przesianą mąką. Wlać piwo, zagnieść ciasto i na 2-3 wstawić do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i pokroić na kwadraty. Na  środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę marmolady. Kwadraty sklejać rogami w trójkąty. Piec w 190 stopniach na złoty kolor (radzę kontrolować stopień zarumienienia). Po upieczeniu polukrować.



Przepis mam z tej książki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...