środa, 11 kwietnia 2012

Babka marmurkowa

Zaprosiłam na kawę koleżankę ze studiów. Żeby nie było, że jest tylko kawa - upiekłam babkę, z której byłam bardzo zadowolona, bo się udała i smakowała wyśmienicie. Jakiś czas potem rozmawiałam z tą samą koleżanką o wypieku ciast i o tym, które są smaczne i które zawsze się udają. I wtedy ona powiedziała, że upiec babkę to żadna sztuka, bo to najprostsze z ciast. Być może tak jest, ale upiec babkę, która nie tylko wyrośnie, ale będzie smakowała - to już coś. 
Dziś przepis na prostą babkę marmurkową. Wilgotną i pyszną. U mnie bez żadnej polewy i pudru. Polecam!

Składniki:
250 g mąki
250 g margaryny,
150 g cukru pudru,
1 łyżka cukru wanilinowego,
sok z 1/2 cytryny,
4 jajka,
4 łyżki kakao,
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej (pominęłam),
10 g proszku do pieczenia

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić mąkę na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać skórkę pomarańczową. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać ubite białka i wymieszać. Tę masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać mąkę wymieszaną z kakao, a do drugiej mąkę ze skórką pomarańczową. Wlać najpierw jedną, a potem drugą masę do formy keksowej. Piec 60 minut w 180 stopniach.

Przepis mam z książki

6 komentarzy:

  1. Nie ma to jak się pochwalić,że się było szatniarką na uczelni. Aha, no i że się miało koleżankę w robocie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się ma czym pochwalić, to trzeba się chwalić.

      Usuń
  2. żałuję, że udało mi się zjeść zaledwie jeden kawałek. Poszukiwania nastepnego - spełzły... nawet nie na okruszkach.

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak, kiepski ze mnie detektyw... Don Matteo na pewno by ją znalazł:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...