Dziś przepis na prostą babkę marmurkową. Wilgotną i pyszną. U mnie bez żadnej polewy i pudru. Polecam!
Składniki:
250 g mąki
250 g margaryny,
150 g cukru pudru,
1 łyżka cukru wanilinowego,
sok z 1/2 cytryny,
4 jajka,
4 łyżki kakao,
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej (pominęłam),
10 g proszku do pieczenia
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić mąkę na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać skórkę pomarańczową. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać ubite białka i wymieszać. Tę masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać mąkę wymieszaną z kakao, a do drugiej mąkę ze skórką pomarańczową. Wlać najpierw jedną, a potem drugą masę do formy keksowej. Piec 60 minut w 180 stopniach.
Przepis mam z książki
Nie ma to jak się pochwalić,że się było szatniarką na uczelni. Aha, no i że się miało koleżankę w robocie.
OdpowiedzUsuńJak się ma czym pochwalić, to trzeba się chwalić.
Usuńżałuję, że udało mi się zjeść zaledwie jeden kawałek. Poszukiwania nastepnego - spełzły... nawet nie na okruszkach.
OdpowiedzUsuńPrzecież jeszcze 1/3 zostało! Ha!
Usuńno tak, kiepski ze mnie detektyw... Don Matteo na pewno by ją znalazł:)
OdpowiedzUsuńon by znalazł i zjadł na miejscu :)
Usuń