niedziela, 22 stycznia 2012

Najszybszy jabłecznik

Ostatnio nie mam czasu ani nawet weny do wielkich wypieków. Ale na tę szarlotkę miałam chętkę. Przepis poznałam wiele lat temu, ale zniechęciłam się, bo ciasto wyszło mi za suche i słodkie. Teraz, powracam do tego ciasta i polecam go wszystkim, którzy chcą zjeść pyszny podwieczorek niewielkim kosztem. Skorzystałam z przepisu podanego przez Paulinę. Polecam!


Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (u mnie nie więcej niż pół szklanki, B.),
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny lub masła
1 kg jabłek
cynamon

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte posypać cynamonem. W misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kasza, proszek). Tortownicę (u mnie średnica 24 cm, B.) posmarować masłem. Na to wyłożyć 1/3 suchych składników i rzucić kawałki masła. Masło można też mocno schłodzić i zetrzeć na tarce.Na to połowa jabłek, ponownie suche składniki, trochę masła (na tej warstwie może być mniej masła niż na pozostałych) znowu jabłka, cynamon, znów sucha (ostatnią część) i masło.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60 minut. Wyjąć z pieca i dowolnie udekorować (cukier puder, śmietana).
Ja nie mogłam się oprzeć i zaczęłam jeść jeszcze ciepłe. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Kiedyś też upiekłam tego typu ciasto, bardzo mi się podobało, że niczego nie trzeba było ugniatać. A przecież w trakcie pieczenia tłuszcz i tak przeniknie do mąki :-). Smakowite zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam tę szarlotkę... Na ciepło i z bitą śmietaną... po prostu coś wspaniałego! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...