Składniki:
20 cytryn,
cukier w ilości 2/3 (bardziej kwaśna) - 3/4 (bardziej słodka) tego co ważą cytryny,
1 litr niegazowanej wody mineralnej,
1 litr spirytusu.
Po umyciu cytryny obierać bardzo cieniutko (tak, żeby na skórkach było jak najmniej białego miąższu).
Obrane skórki z cytryn wrzucić do słoika (mieszczą się do litrowego) i zalać spirytusem tak, aby przykryć skórki - zakręcić słoik.
Cytryny dokładnie obierać z białego miąższu, pokroić w niezbyt grube plastry i wrzucić do dużego słoja lub garnka, a następnie zasypać cukrem (tak jak na syrop) i odstawić na 4-5 dni.
Po tym czasie odlać syrop z cytryn (cytryny można wycisnąć przez gazę lub pieluchę tetrową);
Ze skórek zlać spirytus (przed dolaniem spirytusu do soku z cytryn dobrze jest rozcieńczyć wodą mineralną, aby się nie zważył). Następnie roztwór spirytusu wlać do syropu z cytryn. Całość wymieszać
Pozostały spirytus powoli dolewać do cytrynówki ciągle mieszając aż osiągnie wymaganą moc.
Z 1 litra spirytusu powinno wyjść ok 3 - 3,5 litra nalewki.
Po zlaniu świeżej cytrynówki do butelek odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie (im dłużej tym lepiej).
polecam miętówkę:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam, więc może się skuszę :)
UsuńChętnie wypróbuję Twój przepis. Wydaje się być prosty:)
OdpowiedzUsuńBo rzeczywiście skomplikowany jest. Wymaga jedynie cierpliwości :) Mam nadzieję, że cytrynówka zasmakuje Ci :)
Usuń