Nie wiem, jak smakuje prawdziwy włoski sos bolognese, ale czy to ważne? Ważne, że ten sos jest bardzo dobry, a co najważniejsze - robi się go stosunkowo szybko. Polecam. Przepis znalazłam tutaj.
Podaję z moimi (drobnymi) zmianami
Składniki:
400 g mięsa mielonego
1-2 cebule
1 czerwona papryka [pominęłam, B.]
4-5 ząbków czosnku
1 butelka przecieru pomidorowego (720g)
oliwa
1-2 łyżeczki tymianku
1-2 łyżeczki bazylii
1-2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
łyżeczka cukru
Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Mięso podzielić na 3 części i kolejno obsmażać aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy i lekko się przyrumieni. Przełożyć do dużego garnka. Dodać drobno rozdrobnioną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić na średnim ogniu około 15 minut, w razie konieczności dolać odrobinę więcej wody.
Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 15-20 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Doprawić solą oraz pieprzem.
Jak to miło, że zdecydowałaś się wykorzystać polecany przeze mnie przepis! Cieszę się ogromnie, że sos smakował na tyle, że możesz go polecać innym :)
OdpowiedzUsuńJa ze swojej strony, chciałabym Ci ogromnie podziękować... Odkryłaś przede mną zupełnie nowy świat ręcznie robionej biżuterii! Wszystkie Twoje szydełkowo-koralikowe dzieła są absolutnie FENOMENALNE! Aż szkoda, że nie noszę kolczyków, bo te okrągłe kuleczki są przepiękne :)
Mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko jeśli dodam Twojego bloga do listy moich ulubionych.
Pzdr Aniado
Dziękuję za przemiłe słowa :) Sos będę polecać, bo jest pyszny.
UsuńSzydełkowo-koralikowe wyroby pochłonęły mnie bez reszty i szydełkuję jak szalona ;))
Będzie mi bardzo miło być na Twojej liście ulubionych. A i moja w ten sposób się wydłuży :)