czwartek, 14 czerwca 2012

Biszkopt z kremem serowym i truskawkami

Miał być deser, a wyszedł przepyszny tort. Delikatny, bo na biszkopcie. Krem na bazie serka i śmietany. Na wierzchu nie mogło zabraknąć musu z truskawek... Pyszne!





Składniki:
- na biszkopt

4 duże jaja (lub 5 małych)
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
2 budynie czekoladowe
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru

-na masę
galaretka truskawkowa
500 g truskawek
250 ml śmietany kremówki
500 g sera (takiego na sernik)
4-5 łyżek cukru (tu wedle upodobania)
3-4 łyżeczki żelatyny

Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać w misce przez 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodawać cukier i miksować 5 minut. Po tym czasie dodać żółtka i miksować 2 minuty. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blaszkę i piec 20-25 minut w 180 stopniach (na złoty kolor). Przekroić na dwa blaty.

Masa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Ser rozetrzeć, połączyć ze śmietaną. Dodać żelatynę. Masę delikatnie wymieszać i rozsmarować 3/4 na blacie biszkoptowym. Przykryć drugim blatem i posmarować wierzch. 300 g truskawek zmiksować. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody i dodać do zmiksowanych owoców. Pozostałe truskawki pokroić i dodać do musu. Tężejący mus wylać na tort. Schłodzić.


Inspiracją do masy serowo-śmietanowej stała się książka "Ciasta bez pieczenia"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...