czwartek, 6 grudnia 2012

Cappuccino mamy Karolka

Ciasto robiłam dwa tygodnie temu. Nie wiedziałam jak smakuje, ale już po lekturze przepisu wiedziałam, że będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kakaowy biszkopt, na nim delikatna masa cappuccino, a to wszystko zwieńczone bitą śmietaną oprószoną kakao. Po prostu coś pysznego! Polecam. Przepis (nie bez trudu) dostałam od mamy Karolka, która piecze wspaniałe rzeczy!




Biszkopt
4 duże jaja (lub 5 małych)
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
2 budynie czekoladowe
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru

Masa
10 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym
4 opakowania śnieżki
6 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki pudru

Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać w misce przez 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodawać cukier i miksować 5 minut. Po tym czasie dodać żółtka i miksować 2 minuty. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blaszkę i piec 20-25 minut w 180 stopniach (na złoty kolor).

Przygotowanie masy: Kawę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. W niewielkiej ilości wody rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny. Zimną kawę ubić ze śnieżkami (kawa jest tu zamiast mleka), pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt.
Pozostałą żelatynę rozpuścić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i masę wyłożyć na warstwę cappuccino. Wierzch udekorować czekoladą lub kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...