Ciasto robiłam dwa tygodnie temu. Nie wiedziałam jak smakuje, ale już po lekturze przepisu wiedziałam, że będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kakaowy biszkopt, na nim delikatna masa cappuccino, a to wszystko zwieńczone bitą śmietaną oprószoną kakao. Po prostu coś pysznego! Polecam. Przepis (nie bez trudu) dostałam od mamy Karolka, która piecze wspaniałe rzeczy!
Biszkopt
4 duże jaja (lub 5 małych)
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
2 budynie czekoladowe
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
Masa
10 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym
4 opakowania śnieżki
6 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki pudru
Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać w misce przez 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodawać cukier i miksować 5 minut. Po tym czasie dodać żółtka i miksować 2 minuty. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blaszkę i piec 20-25 minut w 180 stopniach (na złoty kolor).
Przygotowanie masy: Kawę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. W niewielkiej ilości wody rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny. Zimną kawę ubić ze śnieżkami (kawa jest tu zamiast mleka), pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt.
Pozostałą żelatynę rozpuścić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i masę wyłożyć na warstwę cappuccino. Wierzch udekorować czekoladą lub kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz