Klasyczna, pyszna babka piaskowa z lekko wyczuwalnym aromatem wyciśniętej cytryny. Idealna na takie pochmurne i chłodne czerwcowe popołudnie. Polecam.
Składniki:
250 g mąki,
250 g miękkiej margaryny,
200 g cukru pudru,
4 jajka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 cytryna,
10 g proszku do pieczenia
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodając kolejno żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i wyciśnięty sok z cytryny. Wsypać mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę polać stopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz