Uwielbiam dania obiadowe, które są smaczne i szybkie do przygotowania. Ten przepis, znaleziony tutaj, za pierwszym razem wymagał ode mnie małych akrobacji, ale już następnym razem wszystko odbywało się znacznie szybciej. Polecam, bo danie naprawdę smaczne. A połączenie cukinii, szpinaku i suszonych pomidorów daje ciekawe rezultaty. Ponieważ nie mogłam nigdzie dostać świeżego szpinaku, przygotowałam to danie ze szpinakiem mrożonym. Nie wiem, czy zmiana smaku jest zauważalna, ale smakowało mi :) Polecam!
1 mała cukinia (około 250 g)
2 ząbki czosnku
160 g makaronu rurki
4 łyżki oliwy
5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
2 duże garście szpinaku (u mnie pół paczki mrożonego)
60 g startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Wstawić duży garnek z wodą na makaron i dobrze rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Ząbki czosnku lekko rozgnieść na desce do krojenia. Cukinię pokroić na podłużne kawałki o grubości ok 1 cm i razem z czosnkiem zgrillować lub podsmażyć na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). Po uzyskaniu charakterystycznych prążków wyłączyć ogień pod patelnią, a cukinię i czosnek przykryć folią aluminiową.
Szpinak podsmażyć. Pokroić suszone pomidory (drobno). Makaron odcedzić na durszlaku a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki oliwy, dodać starty parmezan i suszone pomidory, następnie od razu cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.
Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz