Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
Nadzienie:
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
125 g schłodzonej margaryny
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojoną na kawałki margarynę i jajko. Rozcierać palcami wszystkie składniki, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, a temperaturę zwiększyć do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimną margarynę. Rozcierać aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Upieczony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz