czwartek, 26 lutego 2015

Mleczna kanapka

Kilka tygodni temu znalazłam na tej stronie przepis na ciasto "Mleczna kanapka". W reklamie to jest to coś, co "wpada między posiłkami". I chociaż może i smaczne, to - jak dla mnie - zdecydowanie za małe, żeby posmakować i się zadowolić. Przepis bardzo mi się spodobał. Tak bardzo, że ciasto już dwukrotnie było podawane na podwieczorek. Przepis, z którego korzystałam, znajdziecie tu. Przyznaję, że biszkopt piekłam ze swojego sprawdzonego przepisu.


Składniki:

Biszkopt:
4 duże jaja (lub 5 małych)
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać w misce przez 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodawać cukier i miksować 5 minut. Po tym czasie dodać żółtka i miksować 2 minuty. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blaszkę i piec 20-25 minut w 180 stopniach (na złoty kolor). Przekroić na dwa blaty.

Krem:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g masła
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku

Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do wystygnięcia.
Masło (ogrzane do temp. pokojowej) utrzeć na puszystą masę. Powoli wlewać mleko z cukrem, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodawać mleko w proszku.
Gotowym kremem przełożyć wcześniej upieczony i przekrojony na dwa blaty biszkopt.
Ciasto lekko schłodzić, po czym oblać polewą czekoladową.

Polewa:
100 g czekolady deserowej
60 g masła

Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać i razem rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać.



4 komentarze:

  1. Jadłem, potwierdzam, że bardzo dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. W takim razie, nie ma na co czekać, tylko się brać za pieczenie. To chyba jedyny sposób, żeby zaspokoić apetyt. A pracy nie ma znowu tak wiele. Życzę smacznego. :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...