poniedziałek, 26 września 2011

Rogaliki drożdżowe

Bardzo lubię domowe rogale drożdżowe. Co prawda, żaden przepis nie przebije rogali, które robi moja mama, ale ten nie jest zły, a rogaliki wychodzą naprawdę smaczne. Na takie miałam właśnie ochotę. Polecam na weekendowe popołudnie :)


Składniki:
3 szklanki mąki tortowej,
4 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
3 żółtka,
3 łyżki cukru pudru,
1/3 (8 dag) masła lub masła roślinnego,
szczypta soli,
słoik powideł (z powodu ich braku wykorzystałam marmoladę)

Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, cukier puder, sól i siejąc przez sito, mąkę. Wyrabiamy przez kilka minut, gdy składniki się połączą, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiamy (ciasto powinno być jednolite, gładkie i sprężyste). Przykrywamy serwetką, odstawiamy do wyrośnięcia. 
Dobrze wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy niezbyt grube placki, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję powideł. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160 stopni przez 25-30 minut.
Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. 


Przepis mam z książki: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...