Składniki:
3 szklanki mąki tortowej,
4 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
3 żółtka,
3 łyżki cukru pudru,
1/3 (8 dag) masła lub masła roślinnego,
szczypta soli,
słoik powideł (z powodu ich braku wykorzystałam marmoladę)
Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, cukier puder, sól i siejąc przez sito, mąkę. Wyrabiamy przez kilka minut, gdy składniki się połączą, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiamy (ciasto powinno być jednolite, gładkie i sprężyste). Przykrywamy serwetką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Dobrze wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy niezbyt grube placki, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję powideł. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160 stopni przez 25-30 minut.
Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz