Co jakiś czas znajduję przepis na sernik, który okazuje się kolejnym idealnym i udanym wypiekiem. Tak też jest i z tym. Kiedy zobaczyłam przepis - bardzo prosty i ciekawy zarazem, stwierdziłam, że muszę spróbować go upiec.
Sernik jest wspaniały. Delikatny, śmietankowy. A co najważniejsze - nie upada, nie zbija się. Jest to kolejny przepis od Arabeski. I to kolejna świetna propozycja. Podaję ze zmianami, a cały przepis można znaleźć tutaj.
![]() |
fot. Kkokosz |
dwie paczki herbatników
1000 g sera w wiaderku (użyłam tego z Biedronki)
430 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 szklanka cukru
6 jajek
cukier waniliowy
budyń waniliowy
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając (ja robiłam to ręcznie) dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita, dodać budyń i wszystko krótko wymieszać.
Masę wylać na spód (u mnie rozłożone herbatniki) tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec 50 minut w temp. 170 st.C (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale nie trzeba się tym przejmować). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie. Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc.
![]() |
fot.Kkokosz |
oooojjjjj jak pysznie wygląda, wczoraj jadłam też sernika akurat teściowej i od razu ten smak mi się przypomniał jak zobaczyłam Twojego !!!!
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak smakował sernik teściowej, ale ten jest naprawdę smaczny :)
Usuń