piątek, 1 kwietnia 2016

Hiszpańska zupa z soczewicy

Powiem tak: gdybym nie dostała tego przepisu od koleżanki (Madzia, dzięki!) z zapewnieniem, że zupa jest pyszna i koniecznie muszę jej spróbować, pewnie bym jej nie zrobiła.... I to by była wielka strata! Zupa jest przepyszna. Konsystencją i wyglądem przypomina naszą grochówkę, ale smakuje... nie wiem czy lepiej, ale naprawdę pysznie! Zupa bardzo rozgrzewa, więc to ostatni moment, aby ją przygotować... Potem może być już za ciepło ;) A przepis oryginalny pochodzi od Jakuba Kuronia.


Składniki:

200 g kiełbasy chorizo (ja zastępuję ją dostępną u mnie kiełbasą hiszpańską),
3 łyżki oliwy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 kolorowe papryki
2 marchewki
2 liście laurowe
1 pomidor
1,5 l wywaru warzywnego
300 g zielonej soczewicy
2 ziemniaki
natka pietruszki do dekoracji

Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kiełbasę i smażyć (cały czas mieszając) przez 2-3 minuty. Cebulę posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Dodać do chorizo i smażyć kolejne 2-3 minuty. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Do tego dorzucić marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Wszystko smażyć 2-3 minuty. Dodać liście laurowe. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do potrawy. Wymieszać zawartość patelni i przełożyć do garnka.
Z przygotowanego wcześniej wywaru odlać szklankę i wlać ją na patelnię, podgrzać, wymieszać i przelać do garnka.
Zawartość garnka zalać resztą wywaru. Wsypać soczewicę (wcześniej można ją przepłukać wodą). Całość zagotować i gotować ok. 10 min. pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, by soczewica nie przywarła do dna.
Ziemniaki obrać i pokroić w dosyć dużą kostkę. Dodać do zupy. Gotować dalej 30 min. na małym ogniu do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a soczewica się rozgotuje. Przed podaniem można posypać zupę posiekaną pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...