środa, 22 stycznia 2014

Sernik prosty i wspaniały

Czy u Was też tak jest, że spośród świątecznych ciast to sernik znika jako pierwszy? Bo u mnie tak jest od lat. 
W ostatni weekend pojawiła się wielka potrzeba upieczenia sernika - głównie po to, by "zutylizować" górę jajek, których z każdym dniem w tajemniczy sposób :) przybywało.
Mam dwa sprawdzone przepisy na sernik, które nigdy mnie nie zawiodły i sprawdzają się przy każdej okazji. Ale robiąc zakupy, trafiłam na zestaw przypraw Kamis do sernika. Nie są to żadne ulepszacze, które mają zapobiec opadaniu ciasta, a po prostu zestaw przypraw, które mają sprawić, że sernik będzie smaczniejszy. Na opakowaniu producent zamieścił także przepis na ciasto. Proste i w swej prostocie doskonałe. Ciasto wyszło wspaniałe. Myślę, że to też kwestia sera, nie zmienia to jednak faktu, że sernik zniknął błyskawicznie! Polecam, bo naprawdę sernik rozpuszcza się w ustach!


Składniki:
1 kg twarogu sernikowego mielonego
6 dużych jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g rodzynek i 50 g skórki pomarańczowej
200 g cukru
opakowanie przyprawy do sernika (można pominąć)

Żółtka utrzeć z cukrem i przyprawami, dodać ser i dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę. W dużej misce ułożyć warstwami: 1/3 masy serowej, 1/3 piany, 1/3 mąki ziemniaczanej, 1/3 bakalii, aż do wyczerpania składników. Drewnianą łyżką, nabierając od spodu, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tortownicy (średnica 24 cm). Piec ok. 60-70 minut w 175 stopniach. Pozostawić w piecu do wystygnięcia. Po wystygnięciu włożyć na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...