niedziela, 26 czerwca 2011

Babka piaskowa

Klasyczna, pyszna babka piaskowa z lekko wyczuwalnym aromatem wyciśniętej cytryny. Idealna na takie pochmurne i chłodne czerwcowe popołudnie. Polecam.


Składniki:
250 g mąki,
250 g miękkiej margaryny,
200 g cukru pudru,
4 jajka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 cytryna,
10 g proszku do pieczenia

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodając kolejno żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i wyciśnięty sok z cytryny. Wsypać mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę polać stopioną czekoladą.

sobota, 25 czerwca 2011

Na obiad: makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Uwielbiam dania obiadowe, które są smaczne i szybkie do przygotowania. Ten przepis, znaleziony tutaj, za pierwszym razem wymagał ode mnie małych akrobacji, ale już następnym razem wszystko odbywało się znacznie szybciej. Polecam, bo danie naprawdę smaczne. A połączenie cukinii, szpinaku i suszonych pomidorów daje ciekawe rezultaty. Ponieważ nie mogłam nigdzie dostać świeżego szpinaku, przygotowałam to danie ze szpinakiem mrożonym. Nie wiem, czy zmiana smaku jest zauważalna, ale smakowało mi :) Polecam!




1 mała cukinia (około 250 g)
2 ząbki czosnku
160 g makaronu rurki
4 łyżki oliwy
5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
2 duże garście szpinaku (u mnie pół paczki mrożonego)
60 g startego parmezanu
sól i  pieprz do smaku


Wstawić duży garnek z wodą na makaron  i dobrze rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Ząbki czosnku lekko rozgnieść na desce do krojenia. Cukinię pokroić na podłużne kawałki o grubości ok 1 cm i razem z czosnkiem zgrillować lub podsmażyć na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). Po uzyskaniu charakterystycznych prążków wyłączyć ogień pod patelnią, a cukinię i czosnek przykryć folią aluminiową.
Szpinak podsmażyć. Pokroić suszone pomidory (drobno). Makaron odcedzić na durszlaku a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki oliwy, dodać starty parmezan i suszone pomidory, następnie od razu cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.
Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają.

niedziela, 19 czerwca 2011

Szkło

Koraliki z czystego szkła ujęły mnie swoją delikatnością i prostotą. Okazało się, że są bardzo wdzięcznym materiałem na biżuterię. Żałuję jedynie, że wciąż tak mały jest wśród nich wybór, jeśli chodzi o kolory...








Ciasto kruche z rabarbarem

Rabarbar najbardziej lubię w placku (chociaż pamiętam, że jako dziewczynka uwielbiałam zanurzać obrany surowy rabarbar w miseczce z cukrem... mniam). Przepis, który znalazłam tutaj zaskoczył mnie przede wszystkim obecnością mąki ziemniaczanej wśród składników na ciasto. Wypróbowałam. Jak dla mnie - pierwsza klasa. Ciasto jest wspaniale kruche i właśnie takie, jakie powinno być. Bardzo polecam! Przepis podaję z moimi zmianami :)




Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g margaryny
1 jajko

Nadzienie:
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy

Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
125 g schłodzonej margaryny


Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojoną na kawałki margarynę i jajko. Rozcierać palcami wszystkie składniki, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, a temperaturę zwiększyć do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimną margarynę. Rozcierać aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Upieczony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.







sobota, 18 czerwca 2011

Perłowo :)

Bardzo polubiłam tworzenie z masy perłowej. Miałam do dyspozycji koraliki 10mm i 8mm a później odkryłam kosteczki, które dały mi jeszcze szersze pole działania. Najbardziej podobają mi się kolory - w sam raz na lato, prawda?






Porcelana

Koraliki porcelanowe i ceramiczne same w sobie są piękne i za dużo do nich dodawać nie trzeba. Minimalizm gwarantuje zachowanie ich niezwykłości. Tak przynajmniej mi się wydaje :)









W dwóch ostatnich przypadkach miałam do czynienia z koralikami z motywem kwiatowym. Długo szukałam inspiracji i możliwości ich wykorzystania. Aż w końcu powstały takie dwa naszyjniki :)

Decoupage

Podobno ćwiczenie czyni mistrza :) I chociaż mistrzem nazwać na pewno się nie mogę, to jednak nabieram coraz więcej wprawy w dekorowaniu drewnianych koralików techniką decoupage i coraz mniej jest niedociągnięć, zagnieceń i tym podobnych ;) . W ostatnim czasie powstały m.in. takie naszyjniki:










Kolorowy zawrót głowy

Najbardziej w przygotowywaniu nowych naszyjników, czy biżuterii w ogóle - podoba mi się odkrywanie nowych możliwości. A wtedy szaleję na całego i wykonuję aż po kilka egzemplarzy w tym samym stylu (ale nie takich samych). Tym razem zainspirował mnie naszyjnik koleżanki z pracy. Moje prace wyglądają tak:






Wszystkie naszyjniki (poza ostatnim turkusowym) są wykonane z kolorowych koralików akrylowych, które - gdy tylko je zobaczyłam - zachwyciły mnie całkowicie. Ostatni naszyjnik to drewniane kulki (średnica 1cm).

No to zaczynamy!

Witam :)

Kolejna zmiana adresu i kolejna zmiana wyglądu. Obie spowodowane różnymi przyczynami.
Chcę dzielić się tu z Wami - tak jak dotąd - moimi kulinarnymi przygodami, a dodatkowo czymś, co od kilku miesięcy zabiera mi resztę wolnego czasu - biżuterią.
Mam nadzieję, że będziecie zaglądać, czytać, komentować :) Zapraszam!

Z serdecznymi pozdrowieniami
B.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...